FESTIVAL

VAN HET MAANKONIJN

Editie 2021Van 17 tot en met 21 september heeft in Heuvelland het eerste Festival van het Maankonijn plaats, een haikufestival rond de volle maan van september, de meest gloedvolle van het jaar. Het festival is een organisatie van Heuvelland en het Huis van de Haiku en focust op natuur, stilte, rust, poëzie, de maan en duisternis, met een hele waaier aan activiteiten. Er zijn ook poëtische arrangementen voor wie tijdens het festival in Heuvelland wil verblijven. Wij zijn alvast al aan het aftellen. Volle maan na volle maan. Leid ik je even rond?

Geert De Kockere
CURATOR FESTIVAL VAN HET MAANKONIJN

VOLLEDIGE LINE-UP FESTIVAL

Programma 2021 • Activiteiten

  Tijdens het festival zijn er op diverse plaatsen kleinschalige activiteiten: een atelier penseelschilderen, een schrijfsessie haiku, nachtfotografie, een pianohaikurecital, een whiskyproeverij, een vertelling, een mini-filmfestival, spelen met de stem, land art. Op voorhand in te schrijven.

  LINE-UP

  Doorlopend

  Naast een reeks vaste activiteiten zijn er ook een aantal doorlopende gratis activiteiten: een expo haiku in kalligrafie in OC De Galoye, een speciale HAIQR-wandeling waarbij gespeeld wordt met haiku en het landschap of een zoektocht naar het haikulicht in het donker in het Warandepark.

  AANBOD

  In de rand

  In de rand van het festival gebeurt er ook nog van alles, soms al op voorhand: bakkers zorgen voor Heuvellandse Maankoekjes en Maankonijntjes, kinderen van de basisscholen scheppen een Mini-Heuvelland rond bijzondere bomen en er is een haikuwedstrijd In ’t Stille Weg.

  VARIA

Haiku GesutoManu Stragier

Arrangementen

Formules

Voor wie tijdens het festival in Heuvelland wil verblijven, zijn er speciale arrangementen samengesteld, waarbij je én je logies boekt én een aantal gratis tickets krijgt. Er zijn op twee locaties verschillende arrangementen beschikbaar in een weekend- en midweekformule.

KIES EEN ARRANGEMENT

Locaties

Voor de editie van 2021 van het festival kozen we voor de arrangementen voor twee bijzondere en totaal verschillende locaties: de Vakantiewoning De Douvevallei midden in de natuur en de meer landelijke B&B In ’t Stille Weg aan de voet van de Kemmelberg.

KIES EEN ARRANGEMENT

Verhaal

Elk arrangement kreeg de naam van een bekende haikumeester uit het Japanse verleden. Je boekt niet alleen je logies en tickets, je krijgt er ook een heel verhaal en extra poëzie bij. Bovendien voorzien we bij elk arrangement ook nog een kleine, extra verrassing.

KIES EEN ARRANGEMENT

Activiteiten

Kies onderaan een volgend rondje ...

 • Vertelling

  Haiku Gesuto 2021 Manu Stragier brengt zijn eigen versie van Het verhaal van het maankonijn. In het wagenkot van B&B In ’t Stille Weg neemt hij je mee naar de maan of elders in zijn poëtische verbeelding en laat je zien wat je nooit eerder zag. Het oorspronkelijke verhaal lezen?
  [ 17/09 - avond ]

  RESERVEREN

  Nachtfotografie

  Natuurfotograaf Rollin Verlinde laat zien hoe je in het donker fotografeert of hoe je aan lightpainting doet met je reflexcamera: Het licht van de nacht. In het Warandepark in Kemmel is alles aanwezig: bomen, struiken, bos én de maan. In de veranda van het kasteel worden de foto’s bewerkt.
  [ 17-18/09 - avond ]

  RESERVEREN

  Lezing opruimen

  Haiku is de poëzie van het opgeruimde, zou je kunnen zeggen. Van het leegmaken van je hoofd. En soms begint dat met het opruimen in huis. In de living van Vakantiewoning De Douvevallei geeft Krishna Coenen tips om in je huis én in jezelf op te ruimen: Een opgeruimd huis en hoofd.
  [ 18-19/09 - voormiddag ]

  RESERVEREN

 • Schrijfsessie haiku

  Dichter Geert De Kockere houdt in Vakantiewoning De Douvevallei een schrijfsessie haiku voor beginners: De regel van drie. Maar niet zozeer de regels zijn bij deze sessie van belang, wel de ziel van de haiku. Er wordt gezegd, geschreven en besproken.
  [ 18/09 - namiddag ]

  RESERVEREN

  Penseelschilderen

  Haiku wordt vaak geïllustreerd met sumi-e-prenten. Joke Van Geel leert je in de Stille Ruimte van Vakantiewoning De Douvevallei de basis van het Japanse penseelschilderen aan: Gedoopt uit inkt. Op rijstpapier en met zwarte inkt die je zelf eerst maakt. Misschien buiten.
  [ 18-19/09 - namiddag-voormiddag ]

  RESERVEREN

  Stemcirkels

  De stem is het mooiste en rijkste instrument, wordt weleens gezegd. Vertrekkende vanuit speciaal geschreven klankrijke haiku’s van Geert De Kockere laat Bernard Deleersnyder van Klankhuis Ahawi je in B&B In ’t Stille Weg spelenderwijs experimenteren met je stem: Stemcirkels.
  [ 18-19/09 - namiddag ]

  RESERVEREN

 • Haikuduet

  Wat zou het geven als twee haikudichters een duet vormen? Als de meester leerling wordt en de leerling meester. Bijvoorbeeld. Gewild of ongewild. Haiku Gesuto Manu Stragier en Geert De Kockere proberen het uit in het wagenkot van B&B In ’t Stille Weg: Ik was de meester en jij was ...
  [ 18/09 - avond ]

  RESERVEREN

  Whiskyproeverij

  Wie whisky zegt, zegt Schotland of Ierland. Maar ook Japan zet zich op de kaart. Met speciale whisky’s gerijpt op cederhout bijvoorbeeld. Patrick Lozie van whiskybar Topwhisky in Westouter laat je proeven: De spirit van het oosten. Geert De Kockere leidt in met haiku’s.
  [ 19/09 - voormiddag ]

  RESERVEREN

  Land art

  Beeldhouwen in en met de natuur. Dat is het idee van land art. De grond is het canvas en je creëert met de materie die je onderweg vindt. Lotte Huyghe en Melanie De Munck tonen de weg op de Kemmelberg: Creatief met de Kemmel. Ingeleid met haiku’s door Geert De Kockere.
  [ 19/09 - namiddag ]

  RESERVEREN

 • Muziekvoorstelling

  In de kerk van Loker neemt componist-muzikant Ludo Geloen plaats aan de vleugelpiano, het publiek errond. Dichter Geert De Kockere flaneert ertussen en gaat poëtisch te biecht met senryu’s, die onze kleine kantjes laten zien en onszelf relativeren: Halleluja, ik ben een mens!
  [ 19/09 - namiddag ]

  RESERVEREN

  Zoektocht

  Als de duisternis valt, wordt het doorgaans rustig in het park. In die rust kun je in het Warandepark in Kemmel tijdens het festival uitzonderlijk na zonsondergang in gezinsverband nog op zoek gaan naar licht en poëzie: Op zoek naar het haikulicht met haiku’s van Geert De Kockere.
  [ 19/09 - avond ]

  RESERVEREN

  Keien beschilderen

  Ocharme dat maankonijn dat daar zo eenzaam en zo hoog op de volle maan zit. Zullen we het een boodschap van de aarde sturen? In de vorm van een beschilderde kei? Een kei van een mens met iets moois erop. Joke Van Geel en Krishna Coenen beschilderen met kinderen keien.
  [ 20/09 - voormiddag-namiddag ]

  RESERVEREN

 • Avondwandeling

  De Douvevallei is een van de mooiste plekken van Heuvelland en misschien nog het mooist in het najaar in de schemering als de kleuren dieper dan diep ogen. Tijdens een avondwandeling gaan we op zoek naar De klinkers van de avond. Ingeleid door dichter Geert De Kockere.
  [ 20/09 - avond ]

  RESERVEREN

  Mini-filmfestival

  Kun je ook bewegende haiku’s maken? In Frankrijk ontstond de nieuwe filmkunst Cinéhaiku: kortfilms tussen 20 en 30 seconden lang, verdeeld in 3 sequensen. In het wagenkot van B&B In ’t Stille Weg laat Geert De Kockere je op eigen wijze met dit genre kennismaken.
  [ 20/09 - avond ]

  RESERVEREN

  Maankijken

  En tot slot én hoogtepunt van het festival gaan we aan maankijken (tsukimi) doen: Vol van maan. Samen kijken we naar de opkomende, volle maan, terwijl Geert De Kockere haiku’s leest en Bernard De Leersnyder en Meie Degryse klankscapes brengen. Gevolgd door een drankje.
  [ 21/09 - avond ]

  RESERVEREN

HAIQUOTE

~

Bereikbaarheid

Gratis haiku-e-books
Powered by het Huis van de Haiku
Ontwerp en haiku’s: Geert De Kockere
Foto’s: Geert De Kockere & Krishna Coenen